DrupalJam: Open Up 2024

11 juli 2024

De 20ste DrupalJam werd ruimhartig gevierd in La Fabrique te Utrecht. Het jubileum was extra feestelijk door de aanwezigheid van Dries Buytaert, die een heel persoonlijke keynote verzorgde. Daarna konden we genieten van meer interessante presentaties, workshops, en discussies en panels. Wat nemen we mee van DrupalJam 2024?

groepsfoto drupaljam 2024

Het verleden, heden en de toekomst van open source

In zijn keynote onderzocht Dries Buytaert de kansen en belemmeringen die Open Source software kennen: waar komen we vandaan en wat staat ons nog te wachten. Hij memoreerde zijn vroege activiteiten als programmeur. Geïllustreerd met oude foto's van Dries als kind, tiener en student liet hij het publiek zien hoe zijn persoonlijke groei gelijk opging ging met de groei van Drupal als Open Source CMS. Aanvankelijk werkte Dries als een bezetene aan de schoonheid van de code van het platform. Vervolgens verlegde hij zijn aandacht naar de ontwikkelaars die met en aan de code gingen werken. Zijn blik werd verder verruimt naar de eindgebruikers van de inmiddels vele Drupal-producten die nu beschikbaar zijn.

Drupal Startshot is de volgende stap in de Drupal evolutie. Startshot is ontworpen als een 'no code'-oplossing voor het bouwen van websites. Het zal mogelijk zijn om een ​​Drupal-website te bouwen, lanceren en onderhouden met minimale technologische kennis. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Project Browser, Recepten en Automatische Updates samen te brengen. Starshot komt naast Drupal Core te staan, wat de beste optie blijft voor complexe webapplicaties. Dries nodigt vol passie mensen uit om Drupal Starshot mee tot een succes te maken.

Open up

DrupalJam omarmde het thema Open Up om de samenwerking met andere open source communities te stimuleren. Drupal heeft vrienden, concurrenten en vele afhankelijkheden met andere open-source software. Zes leiders van de open-source gemeenschap betraden het podium om The past, the present and the future of open source te bespreken.

Het panel bestond uit Dries Buytaert (Drupal), Mathias Bolt Lesniak (TYPO3), Emiel Brok (SUSE), Johan Janssens (Joomla!), Ben van 't Ende (Age of Peers) en Patrick Jenner (Open Source Solution Architect). Het panel bouwde voort op de keynote van Dries. Met SaaS en bedrijfssoftware aan de ene kant en de kansen (en bedreigingen) van de open source-wereld aan de andere kant, stelde het panel zich de vraag: waar gaan we heen?

Het panel besprak de noodzaak en manieren waarop PHP-gebaseerde projecten elkaar kunnen ondersteunen. Verder bespraken zij het gebruik van licenties en een herevaluatie van bestaande bedrijfsmodellen. Het was ook duidelijk dat we nieuwe bedrijfsmodellen moeten creëren die beter aansluiten bij de behoeften van open source in een veranderende wereld. Het panel concludeerde dat samenwerking de sleutel tot het vinden van de beste aanpak is om overheden en (grote) organisaties te overtuigen van de voordelen van open-sourcesystemen.  

Internationale samenwerkingen

Het thema Open Up verwijst ook naar werken over de grenzen van landen en continenten heen. De Nederlandse Drupal-gemeenschap staat bekend om haar sterke interesse in internationale samenwerking. Deze inzet resulteerde bij DrupalJam in een 'Drupal in Europa'-panel. Baddy Sonja Breidert, Imre Gmelig Meijling, Lenny Moskalyk, Björn Brala en Esmeralda Tijhoff bespraken de internationale samenwerking van lokale besturen en het potentieel van het Network of European Drupal Associations (NEDA).

Verder besprak het panel hoe de Drupal Association lokale gemeenschappen kan helpen en vice versa. Het panel was het erover eens dat de Drupal Association eraan heeft gewerkt om zichzelf 'open te stellen' en steeds meer op zoek is naar echte internationale samenwerking en vertegenwoordiging.

Het panel merkte verder dat het nodig is om lokale groepen over de hele wereld te helpen een professionele uitstraling te behouden, aangezien dit het merk Drupal weerspiegelt. Dit is ook iets wat de Marketinggroep als werkveld heeft aangemerkt. Daarnaast sprak het panel ook de noodzaak uit om de drempel voor vrijwilligers zo laag mogelijk te houden om actief te worden en hun Drupal-evenementen en online groepen te organiseren.

Het Local Association EU Sites Project is een prachtig voorbeeld van een project gericht op het verlagen van de werkdruk van lokale vrijwilligers en het verbeteren van het Drupal-handelsmerk. Met behulp van een shared codebase kunnen lokale verenigingen nu de werklast delen om hun websites te ontwikkelen en te onderhouden. Hiermee presenteren ze zichzelf tegelijkertijd met een uniform en herkenbaar front, waardoor de ervaring van Drupal als professioneel merk in hun lokale omgeving wordt verbeterd.

Een aangename verrassing was de aanwezigheid van Joi Garrett. Garrett werkt aan het onlangs gelanceerde Local Associations Initiative. Zij hield op 11 juni een bijeenkomst voor Drupal-groepen in Azië, die door zeventien personen werd bijgewoond. Ze werkt nu aan de komende bijeenkomsten voor Noord-Amerika en Australië.  

20e verjaardag

Dit jaar is het de 20e editie van DrupalJam. Bert Boerland, een van de oprichters van DrupalJam, noemt het jubileum van dit jaar een bewijs van de levendige gemeenschap die blijft evolueren en innoveren op het gebied van open source-technologieën. Boerland : ‘From its humble beginnings in Roy Scholten's office basement with 40 attendees, where pizzas fueled our late-night discussions, DrupalJam has grown into a cornerstone event for the Drupal and broader web technology communities.’

Organisator Jean-Paul Vosmeer vertelde over het kippenvel dat hij voelde toen een video met een montage van de afgelopen 20 edities van DrupalJam het hele publiek in zijn greep hield. ‘The rooms were packed, and attendees returned with excitement and new ideas, eager to implement what they had learned. The energy and enthusiasm in the breakout sessions were tangible, adding another layer of richness to the overall Drupaljam experience.’

De dag werd afgesloten met een heerlijke BBQ gesponsord door Stichting Drupal Nederland en een hilarische PubQuiz onder leiding van Bert Boerland.

Op zijn LinkedIn-pagina reflecteerde Boerland op DrupalJam en zei: ‘Looking ahead, I envision DrupalJam becoming even more open and inclusive, welcoming not just technologists but also artists, influencers, policymakers, and anyone passionate about driving positive change through technology.’