Eén toegangspunt, honderden oplossingen
Wat deze catalogus bijzonder maakt, is de gefedereerde architectuur. Via publieke API’s worden nationale en lokale catalogi (zoals Open CoDE Duitsland, Developer Overheid uit Nederland, Code Europa EU van EU zelf en Awesome CodeGouvFr uit Frankrijk) samengebracht in één centrale interface. Hierdoor ontstaat een uniek overzicht van open source tools die op Europees niveau al in gebruik zijn — met duidelijke metadata zoals categorie, volwassenheidsniveau en doelgroep.
De catalogus bestrijkt ruim 30 domeinen die relevant zijn voor overheden, waaronder digitale dienstverlening, cyberveiligheid, data-uitwisseling en meer. Er wordt actief gewerkt aan uitbreiding: tegen eind 2025 worden al extra repositories toegevoegd.
Voor mensen die niet steeds het wiel zelf willen uit vinden
De EU OSS-catalogus is in eerste instantie ontwikkeld voor overheidsinstanties die software willen hergebruiken in plaats van opnieuw uitvinden. Maar ook ontwikkelaars, product owners en andere IT-professionals vinden hier waardevolle componenten, inspiratie én kansen om aan te sluiten bij bestaande oplossingen en communities.
Dankzij de handige zoekfunctionaliteit — waaronder zoeken op volwassenheidsniveau of beoogde doelgroep — kunnen gebruikers snel inschatten welke oplossingen direct inzetbaar zijn of potentieel hebben voor toekomstige projecten.
Open source is een strategische asset voor de digitale overheid
Deze catalogus is een resultaat van de FOSSEPS-initiatief (Free and Open Source Software for European Public Services) en onderstreept het groeiende besef dat open source een strategische asset is voor de digitale overheid. Door kennisdeling en hergebruik te stimuleren, versterkt de EU de technologische soevereiniteit, vermindert ze duplicatie van werk en vergroot ze de kwaliteit van digitale publieke diensten.
Ben jij actief in de digitale overheid, of werk je aan innovatieve oplossingen voor de publieke sector? Dan is dit hét moment om in te pluggen op wat Europa al beschikbaar heeft.
Bekijk de catalogus zelf:
Meer achtergrondinformatie:
Nieuwsbericht Interoperable Europe