Open Source dwingt kwaliteit af
Open source betekent dat je producten van hoge kwaliteit moeten zijn. Anders ga je meteen onderuit. Dat stelde Bob van Luijt, oprichter van de open-source AI-native vectordatabase Weaviate in zijn keynote: “Als je iets weggeeft, moet het van hoge kwaliteit zijn. Als je laat zien wat de kwaliteit is, en die is van slechte kwaliteit, dan wil niemand dat.” Om een bloeiend bedrijf rond open source-software op te bouwen, kun je er dus maar beter voor zorgen dat je codebase en documentatie van topklasse zijn.
Een serieuze organisatie heeft een OSPO
Nu de zaal met deze keynote overtuigd is van het nut van open source, is het nog de vraag hoe je dit incorporeert in je organisatiestructuur. Directeur Open Overheid Jacqueline Rutjens, benadrukte het belang van een Open Source Program Office (OSPO) binnen organisaties om te helpen met advies, kennisdeling en het bevorderen van open source werken. Rutjens: “Als je geen OSPO in je organisatie hebt, dan heb je geen open source geïmplementeerd.”
Tijdens het daaropvolgende panel sprak DICTU directeur Richard Wiersema over de energieke gemeenschappen achter open source-projecten. Als bestuurslid van Pleio kent hij de open source-wereld goed. Wiersema noemde DICTU's Drupal Developers Day als voorbeeld voor de kracht en het enthousiasme van ontwikkelaars om hun werk te delen.
Wanneer open source projecten vervallen tot closed
Melanie Rieback inspireerde de zaal met haar lezing over het openhouden van open source. Ze legde de valkuilen voor open source-projecten uit, en hekelde de veranderingen bij het voormalige open source project RocketChat. "Zodra er durfkapitaal komt, wordt open source onherroepelijk closed. Het is een plaag”, stelde Rieback stellig. Er zijn gelukkig manieren om deze plaag te weren, bijvoorbeeld door een organisatievorm zoals Steward Ownership.
De deelnemers liepen weg met nieuwe kennis en motivatie om een transparante publieke sector op te bouwen met open source als hulpmiddel. Om hen te helpen kregen ze de nieuw vertaalde Standaard voor Publiek Code, een richtlijn voor publieke organisaties die willen samenwerken aan open source-oplossingen. Het bevat advies voor beleidsmakers, managers, ontwikkelaars en ontwerpers.
Verder lezen:
Developer Portal van de Nederlandse Overheid
Wet hergebruik van overheidsinformatie
Wet implementatie Open data richtlijn